تحولات منطقه

۲۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۲
کد خبر: ۷۸۷۶۴۱

متاسفانه با افزایش تنش‌ها در شرق اروپا بین مسکو و کی‌یف، هشدارهای متعددی درباره حمله احتمالی روسیه به اوکراین از جانب غربی‌ها داده می‌شود. حال سوال اینجاست که آیا جنگ می‌شود؟

صدای پای جنگ در اوکراین
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، تنش در اوکراین هر روز بیش از پیش افزایش می‌یابد. در این باره پنتاگون در بیانیه ای اعلام کرد که «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در تماس با همتایان خود در لهستان، آلمان، کانادا، فرانسه، رومانی و ایتالیا هشدار داد که تهاجم روسیه به اوکراین در هر زمانی ممکن است آغاز شود.

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا هم مدعی شد روسیه در حال تجمع نیروهای بیشتری در مرز اوکراین است و افزود: این تهاجم حتی ممکن است در جریان بازی‌های المپیک زمستانی پکن رخ دهد.

«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو نیز در ادامه ادعاهای مقامات غربی درباره خطر وقوع جنگ علیه اوکراین تاکید کرد: اروپا باید برای بدترین حالت آماده شود و تاکید کرد که زمان هشدار برای یک حمله احتمالی رو به پایان است.

وی در عین حال تاکید کرد که ناتو بر سر اصول اصلی خود از جمله انتخاب متحدان نظامی خود مصالحه نخواهد کرد. درخواست مقامات غربی برای حل و فصل دیپلماتیک بحران اوکراین در حالی است که آمریکا، بریتانیا و دیگر کشورهای عضو ناتو طی هفته گذشته هزاران نظامی خود را به کشورهای نزدیک به روسیه اعزام کرده‌اند.

تنها حدود ۳ هزار نیروی نظامی آمریکایی به منظور تقویت جبهه شرقی ناتو به لهستان و رومانی اعزام شده‌اند. این در حالی است که پنتاگون اعلام کرد لوید آستین به ۳ هزار نظامی آمریکایی دیگر نیز دستور داده است تا طی دو روز آینده به لهستان اعزام شوند و جنگنده های اف ۱۶ نیز در رومانی مستقر شوند. رسانه های غربی حتی پا را فراتر گذاشته و خبرگزاری بلومبرگ آمریکا مدعی شد که حمله روسیه به اوکراین امکان دارد روز سه‌ شنبه آغاز شود.

کاخ سفید هشدار داده روسیه هر آن ممکن است به اوکراین حمله کند و از شهروندانش خواسته تا در ۴۸ ساعت آینده اوکراین را ترک کنند. حتی خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در خبری به نقل از مقام‌های واشنگتن از قصد دولت جو بایدن برای تعطیلی سفارت آمریکا در اوکراین خبر داد.

چند کشور دیگر از جمله بریتانیا، استرالیا، کانادا و کره جنوبی نیز از شهروندانشان‌خواسته‌اند فوری خاک اوکراین را ترک کنند. شماری از کشورها هم دیپلمات‌های خود را خارج کرده‌اند.

خبرگزاری روسی ریانووستی هم گزارش داده که دیپلمات‌ها و کارکنان کنسولگری روسیه در اوکراین در حال ترک این کشور هستند. به نظر می رسد آمریکا و ناتو اکنون به بهانه حمله احتمالی روسیه به اوکراین با هدف اصلی و بلند مدت خود یعنی افزایش استقرار نیروها، تجهیزات نظامی و نیز تاسیسات ناتو در جوار مرزهای روسیه اقدامات جدیدی را صورت می دهند و همین امر موجب افزایش تحریک مسکو برای اقدامات متقابل و در نتیجه تشدید تنش ها و افزایش احتمال بروز درگیری در شرق اروپا می شود.

مسکو به تازگی در قالب پیشنهادهای رسمی از آمریکا و ناتو خواست که از طرح پیوستن اوکراین به ناتو دست بردارند، از استقرار نظامیان خود در کشورهای شرق اروپا خودداری کنند و شمار نظامیان خود در اروپا را کاهش دهند. با این حال این خواسته های روسیه که در چارچوب حفظ امنیت ملی این کشور در مقابل تحرکات تهاجمی ناتو به ویژه سیاست گسترش به شرق اتخاذ شده، با پاسخ منفی واشنگتن و ناتو مواجه شده است. 

اوکراین؛ آیا جنگ می شود؟

ظاهرا روس ها با محاصره دریایی اوکراین آخرین حلقه از اقدامات خود را برای زمینه سازی حمله احتمالی به این کشور انجام داده اند. اروپا، آمریکا و مهم تر از همه اسرائیل از شهروندان خود خواسته اند که فوری اوکراین را ترک کنند.

اهمیت اعلان اسرائیل از این نظر است که لابی صهیونیستی در روسیه بسیار قوی بوده و معمولا اطلاعات دقیقی از کاخ کرملین در اختیار آن ها قرار دارد. حمله احتمالی روسیه به اوکراین نقطه عطفی در تطور رخدادهای میان شرق و غرب در قرن ۲۱ خواهد بود، زیرا پوتین ناتو را در شکننده ترین وضع خود می پندارد و مترصد آن است تا با یک حمله پیشگیرانه آخرین نقطه مدنظر ناتو جهت دسترسی به مرزهایش را تصرف کند.

در اهمیت امنیتی اوکراین برای روس ها همین قدر کافی است که تنها ۵۰۰ کیلومتر با مسکو و ۸۵۰ کیلومتر با سن پترزبورگ فاصله دارد و ناتو در صورت پیوستن کی‌یف می تواند با موشک های تاکتیکی کوتاه و میان برد به راحتی پایتخت غول شرقی را تهدید کند.

در نتیجه ساکنان کرملین در تلاش بودند تا با تهدید به حمله نظامی به اوکراین، از غرب و ناتو امتیاز بگیرند و خیالشان از بابت مرزهای باختری خود راحت باشد لکن ظاهرا مذاکرات در این خصوص به بن بست رسیده است.

ازسوی دیگر؛ به نظر می رسد عملیات نظامی گسترده روسیه در اوکراین، یک فرصت طلایی برای جمهوری اسلامی باشد که از غرب امتیاز بگیرد؛ زیرا در شرایطی که آمریکا، اروپا و روسیه در تقابل حداکثری باشند، کاخ سفید سعی می کند با اولویت قرار دادن روس ها، سطح تنش با تهران را کاهش دهد و به آن امتیازات قابل توجهی پرداخت کند.

همچنین این تحلیل وجود دارد که اگر درگیری روسیه و بلوک غرب در خصوص اوکراین شدت گیرد، چین نیز از فرصت استفاده کند و آرزوی خود را برای الحاق جزیره تایوان به خاک خودش از طریق حمله نظامی محقق کند.

البته نوشته های فوق احتمالات است و باید دید شرایط به کدام سو پیش خواهد رفت؛ اما به اعتقاد نگارنده در صورت شروع حمله روس ها به اوکراین، بایدن هرچه سریع تر امتیازات لازم را برای بازگرداندن ایران به تعهدات هسته ای اش خواهد داد تا خیال خود را از حل یک پرونده مهم در سیاست خارجی راحت سازد و بتواند با تمرکز بیشتری به دیگر چالش ها بپردازد.

منبع: خراسان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • 7891 ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
    0 0
    زلنسکی وقتی در تلویزیون تنبانت را کندی فکر نمیکردی : شوخی_شوخی=با فلان بابا هم شوخی؟ پول مفت شیتیل از گاز روسیه مگر می گزارند از گلویت پایین برود؟تازه مگر بایدن حال لشکر کشی دارد؟ یا روسیه از طالبان بی عرضه تر باشد؟طالبان تحریم نشد. روسیه را تحریم می کنید؟ داعش تحریم نشد. روسیه تحریم میکنند؟ حمله عربستان برای دمکراستی بود ولی روسیه متجاوز است؟ همه جای دنیا مال شماست. اخر این کره خاکی مال ما نیست فقط مال هم پیمانان امریکاست؟ ناتو قدرت حمله ندارد. ناتو قدرتش در تفرقه افکنی میان ملتهاست. روسیه از حق قانونی خودش دفاع می کند ولو به میل کسی نباشد. حق با قانون است. قانون هم یعنی زور. زور است که قانون را مینویسد. برود میخ اهنین در سنگ بشرط زور.